februari 27, 2021

Ikea’s winst daalt met 10% omdat er meer wordt geïnvesteerd.

2 min read

De winst van Ikea is met bijna 10% gedaald doordat de grootste meubelhandel ter wereld zijn uitgaven voor hernieuwbare energie en zijn groeiende online-activiteiten verhoogde.

Ingka Group, de holding die de meerderheid van de Ikea-winkels runt, zei dat het bedrijfsresultaat eind augustus tot € 2 miljard daalde, ondanks een omzetstijging van 5,3% tot € 39,1 miljard. Winst vóór belastingen voor het bedrijf steeg met 19% tot € 2,5 miljard als gevolg van een stijging van de inkomsten uit financiële investeringen.

Het bedrijf, met 166.000 medewerkers in 374 Ikea-winkels in 30 landen, zei dat het “een uitdagende tijd voor de detailhandel” was, maar dat de omzet bleef stijgen in de bestaande winkels, kleinere stadswinkels en online.

De omzet in gevestigde winkels steeg met 0,7%, terwijl de onlineverkoop met bijna 50% steeg, meer dan 10% van de totale detailhandelsverkopen. Het bedrijf heeft eerder gemeld dat de omzet in het VK met 8% steeg tot £ 2,1 miljard in het jaar, grotendeels dankzij een sterke toename van online activiteiten.

Juvencio Maeztu, adjunct-directeur van Ingka Group, zei dat Ikea ernaar zou streven om de omzetgroei te versnellen door meer winkels in stadscentra te openen en de kosten te verlagen door te investeren in nieuwe technologie en manieren van werken met het oog op duurzaamheid.

Vorig jaar zei de groep dat het wereldwijd 7.500 kantoorbanen schrapte om zich te concentreren op het verbeteren van de online werking en het formaat in het stadscentrum.

Maar Ingka, een van de 12 franchisegroepen die opereren onder deals van de eigenaar van het merk, Inter IKEA Systems, heeft ook geïnvesteerd in wind- en zonne-energie, waarvan wordt gezegd dat de kosten op de lange termijn laag blijven.

Sinds 2009 heeft Ikea bijna € 2,5 miljard in hernieuwbare energie gepompt, zodat het nu 534 windturbines en 715.000 zonnepanelen in 14 landen bezit, en nog eens 920.000 zonnepanelen op winkeldaken. Het bedrijf zei dat het op schema lag om tegen volgend jaar zoveel energie uit hernieuwbare bronnen te produceren als het in zijn activiteiten heeft verbruikt.

Maeztu zei: “We willen een bijdrage leveren aan het creëren van oplossingen voor de uitdagingen waar onze planeet voor staat, en we nemen gedurfde stappen om onze ambitie om klimaatpositief te worden tegen 2030 veilig te stellen. Het is nog duidelijker dat financiële prestaties en duurzaamheid hand in hand gaan , en voor ons is dit hoe we zullen groeien, relevant blijven en op lange termijn winstgevend blijven. ”

Hij zei dat de financiële prestaties voor dit boekjaar in lijn zijn met de plannen.

“We zullen doorgaan met testen en nieuwe dingen uitproberen. Soms zullen we falen en dat is OK, want dat maakt deel uit van hoe we ons bedrijf voortdurend ontwikkelen en verbeteren om nog vele jaren aan de behoeften van onze klanten te kunnen voldoen, “zei Maeztu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.