februari 26, 2021

De International Gas Union reageert op het besluit van de Europese Investeringsbank over fossiele brandstofprojecten

2 min read

Aardgas is een schone en veelzijdige energiebron die de mogelijkheid voor de planeet biedt om op betrouwbare wijze te voldoen aan de wereldwijd groeiende vraag naar energie, de uitstoot van broeikasgassen en stedelijke vervuiling te verminderen en economieën te laten groeien.

Het besluit van de Europese Investeringsbank (EIB) om de financiering van fossiele brandstoffenprojecten, waaronder aardgas, stop te zetten, staat haaks op haar parallelle verbintenis om financieringsactiviteiten in overeenstemming te brengen met de doelstellingen van de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.

Aardgas is een essentieel onderdeel van de wereldwijde energiemix als er hoop is op het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelen. Het is de meest flexibele, overvloedige en beschikbare brandstof, die een onmiddellijke vermindering van de broeikasgasemissies veroorzaakt door brandstoffen met een hogere uitstoot die op grote schaal worden verbrand, de betrouwbaarheid en veiligheid van energiesystemen garandeert en luchtvervuiling elimineert, en tegelijkertijd de wereld in staat stelt gemeenschappen op te tillen uit armoede en lever veilige en moderne energie aan waar het nog steeds een tekort heeft.

Aardgas is bij uitstek geschikt om op een economische en betrouwbare manier energie te leveren aan alle belangrijke sectoren. Het is een zeer efficiënte energiebron die overal ter wereld kan worden gebruikt: elektriciteit opwekken, essentiële industriële processen van energie voorzien, huizen verwarmen en zorgen voor schoon koken en brandstoftransport. Bovendien kan aardgas een vrijwel emissievrije brandstof zijn: in combinatie met koolstofafvang- en opslagtechnologieën, die 90% van de uitstoot verwijderen, en aangevuld met hernieuwbare gassen die de resterende 10% kunnen aanpakken, is het beeld over emissies ongelooflijk positief een.

Het besluit van de EIB heeft tot gevolg dat al deze beloften voor veel rechtsgebieden over de hele wereld van tafel worden gehaald – waar miljoenen mensen meer energie nodig hebben om hun economieën van brandstof te voorzien en hun kwaliteit van leven te verbeteren.

De IGU spreekt haar sterke oppositie en bezorgdheid uit over het besluit van de EIB, omdat wij van mening zijn dat een verstandige beleidsvorming gebaseerd moet zijn op effectieve prestatiedoelstellingen en moet worden geleid door gewenste resultaten, in plaats van technologieën te kiezen en vroegtijdig winnaars en verliezers te kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.