maart 6, 2021

Een nieuw technologiefonds van $ 400 miljoen wil Europese startups helpen concurreren met Silicon Valley en China

3 min read

Risicokapitaalbedrijf Balderton Capital lanceert een nieuw fonds van $ 400 miljoen, waarvan wordt gezegd dat het zal worden gebruikt om te investeren in Europese tech-startups in een vroeg stadium.

Balderton zei dinsdag dat het fonds is gericht op startups die fondsen werven in de Series A-fase – met andere woorden, bedrijven die hun eerste belangrijke financieringsronde willen ophalen. Het bedrijf, gevestigd in Londen, voegde eraan toe dat het nieuwe fonds ongeveer 12 investeringen per jaar zou doen.

Europa’s technologische sector wordt gezien als achterblijvend bij haar Amerikaanse en Chinese tegenhangers, vooral als het gaat om durfkapitaal, of VC, instromen en waarderingen. Er zijn echter tekenen dat de industrie op het continent misschien stoom verzamelt.

Vorig jaar zei een rapport van een ander VC-bedrijf, Atomico, dat Europa de thuisbasis was van tweemaal zoveel technische initiële openbare aanbiedingen als de VS, terwijl nieuw genoteerde Europese bedrijven beter presteerden dan hun Amerikaanse rivalen. Een prominente beursgang in 2018 was die van Adyen’s, het Nederlandse betaalbedrijf, dat zijn aandelenkoers met meer dan 50% zag stijgen sinds het debuteerde.

Lars Fjeldsoe-Nielsen, een algemene partner bij Balderton, vertelde CNBC dat hij niet denkt dat Europa ver verwijderd is van een technologiebedrijf dat kan concurreren met Silicon Valley-reuzen zoals Facebook en Google of online platforms uit China zoals Alibaba en Tencent.

Ik denk helemaal niet dat we ver weg zijn“, zei Fjeldsoe-Nielsen, een voormalige Uber-directeur. “Ik heb 10 jaar in de vallei doorgebracht voordat ik bij Balderton kwam. Voor mij is er een verschuiving die betekent dat we nu niet achterblijven. “

Hij voegde er echter aan toe dat Europa de thuisbasis is van technologiebedrijven met veel lagere waarderingen dan hun Amerikaanse en Europese collega’s, maar zei dat dit te wijten was aanaanzienlijk lagerehuuren huisvestingskosten. De durfkapitalist suggereerde dat interesse van Amerikaanse investeerders in Europese privé-technologiebedrijven Balderton meer stimulans gaf om een ​​nieuw fonds te lanceren.

“We zien eigenlijk ook veel Amerikaanse fondsen die investeringen doen in Europa, omdat het technische talent vergelijkbaar is met wat we in de VS zien,” zei hij. “Maar de waarderingen zijn hier lager. Er is dus een mogelijkheid in de nabije toekomst die aantrekkelijk is. ”

Winstgevendheid ‘de naam van het spel

Fjeldsoe-Nielsen verwees naar Revolut, een Britse financiële technologiebedrijf waarin Balderton investeerde, als een voorbeeld van een bedrijf dat strijdt om te concurreren met Amerikaanse en Chinese kolossen. Revolut is naar verluidt op zoek naar een financieringsronde van $ 1,5 miljard, bestaande uit zowel aandelen als converteerbare schulden, die deze tot $ 10 miljard kunnen waarderen. Het bedrijf heeft geweigerd commentaar te geven.

Maar één ding dat de VC-industrie de laatste tijd heeft achtervolgd, is de vlaag van onrendabele techbedrijven die naar de beurs willen gaan in de VS De recente opschorting van de IPO van WeWork en de deal van SoftBank om het opstarten van de kantoorhuur te redden, heeft de zorgen over dergelijke verlieslatingen vergroot. ondernemingen.

“De naam van het spel is nu winstgevendheid,” zei Fjeldsoe-Nielsen, eraan toevoegend dat technologiebedrijven veel langer privé zijn gebleven. “Ik denk dat WeWork daar echt aan heeft bijgedragen.”

Revolut, dat Balderton voor het eerst steunde in 2015, liep volgens de meest recente rekeningen in 2018 een verlies van £ 32,8 miljoen ($ 42,2 miljoen) op.

Balderton staat bekend om de ondersteuning van voornamelijk Europese startups en zei dat de lancering van zijn nieuwste fonds betekent dat het in totaal meer dan $ 3 miljard heeft ingezameld in acht afzonderlijke fondsen. Behalve Revolut omvat de portefeuille van het bedrijf de Duitse landbouwbedrijf Infarm en het Zweedse scootersbedrijf Voi Technology.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.