februari 27, 2021

Mede-oprichter van Uber Travis Kalanick verkoopt een half miljard dollar aan aandelen na afloop van de lock-up periode.

2 min read

Mede-oprichter en directeur Travis Kalanick van Uber heeft vorige week na het verstrijken van de lock-upperiode meer dan een half miljard dollar aan aandelen verkocht.

De 180-daagse beperking van Uber voor interne en vroege beleggersverkopen liep woensdag af en stuurde de aandelen die dag af in afwachting van een golf van verkopen. Kalanick, de voormalige CEO van Uber, die van de bovenste stoel werd verdreven nadat hij werd beschuldigd van het bevorderen van een ongezonde werkplekomgeving, verkocht vorige week meer dan 20 miljoen aandelen in een trust gedurende drie dagen, volgens een financiƫle aanvraag ingediend bij de Securities and Exchange Commission op vrijdag.

Het aandeel van Uber is gedaald tot ongeveer $ 27 per aandeel vanaf de slotkoers van vrijdag vanaf de openingsprijs van $ 42 bij het debuut in mei. De marktwaarde van het bedrijf is nu ongeveer $ 45 miljard, een daling van bijna $ 70 miljard aan het einde van de eerste handelsdag.

Volgens de indiening bezit Kalanick nog steeds meer dan 75 miljoen aandelen in Uber. Ondanks zijn zwakke relatie met het bedrijf na beschuldigingen van seksuele intimidatie en discriminatie bij Uber onder zijn leiding, zit Kalanick nog steeds in het bestuur en was hij aanwezig op de New York Stock Exchange tijdens de beursgang van het bedrijf in mei, hoewel niet op het podium met bedrijfsleiders

Hoewel het onduidelijk is waarom Kalanick ervoor koos zijn aandelen te verkopen, kon hij het geld gebruiken om zijn nieuwe onderneming, CloudKitchens, te financieren. Volgens haar website is de start-up van plan om ruimte te verhuren aan restaurateurs voor op bezorging gebaseerde bedrijven. Het project heeft opnieuw controverse over Kalanick veroorzaakt nadat The Wall Street Journal meldde dat hij $ 400 miljoen had opgehaald van een Saoedisch fonds dat ook een belangrijke investeerder is in Uber, de eerste bekende deal van het fonds in Silicon Valley sinds de dood van Jamal Khashoggi. Het Central Intelligence Agency concludeerde vorig jaar dat Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman opdracht gaf tot het doden van Khashoggi, een columnist van de Washington Post.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.