maart 5, 2021

Rechter beschermt OxyContin-maker Purdue tegen rechtszaken tot april

2 min read

Purdue Pharma LP en de eigenaren van de Sackler-familie van het bedrijf zullen tot 8 april 2020 worden beschermd tegen uitgebreide opioïde-rechtszaken om de maker van OxyContin de tijd te geven om te proberen een juridische regeling te treffen waarvan het bedrijf zegt dat het $ 10 miljard waard is.

Rechter Robert Drain van de Amerikaanse faillissement zei woensdag dat hij een bevel zou goedkeuren dat een verblijf verlengt in meer dan 2.600 rechtszaken die Purdue en de Sacklers beschuldigen van het voeden van een crisis die tussen 1999 en 2017 heeft bijgedragen tot 400.000 Amerikaanse doden.

Drain, wiens hof in White Plains, New York is, beval een kort verblijf van de rechtszaak in oktober.

Terwijl de rechtszaak in de wacht staat, verbinden Purdue en de Sacklers zich ertoe informatie te delen met de staten, gemeenten, indianenstammen, ziekenhuizen, individuen en anderen die een rechtszaak hebben aangespannen.

Purdue diende in september een faillissement in om te proberen de partijen bij één rechtbank bijeen te brengen en ondersteuning te zoeken voor de voorgestelde schikking, die nu zal worden geëvalueerd via het ontdekkingsproces met het bedrijf en de Sacklers.

Het grootste deel van de partijen die Purdue hebben aangeklaagd, steunt de regeling, en de belangrijkste oppositie komt van ongeveer twee dozijn openbare advocaten-generaal.

Op de hoorzitting van woensdag zei een advocaat van de officiële crediteurencommissie dat de miljardair-familie Sackler traag reageerde op de eisen voor financiële gegevens.

Drain waarschuwde dat het gezin het risico loopt te worden blootgesteld aan rechtszaken wanneer zijn bestelling afloopt als ze niet meewerken.

“Dit is geen gratis pas,” zei hij.

Onder de voorgestelde deal zal de controle over Purdue worden overgedragen aan de partijen die het aanklagen. De familie Sackler zal ten minste $ 3 miljard bijdragen aan de deal, en in ruil daarvoor zal worden vrijgegeven van verdere rechtszaken, zegt de deal.

Het bedrijf heeft zich er ook toe verbonden tijdens onafhankelijke onderhandelingen een onafhankelijke monitor aan te stellen om ervoor te zorgen dat de praktijken worden stopgezet die zouden hebben bijgedragen aan de verslavingscrisis, zoals het promoten van medicijnen en het belonen van verkoopteams.

Naast Purdue zijn verschillende fabrikanten, distributeurs en apotheekketens aangeklaagd door dezelfde groepen tijdens de opioïdecrisis.

In oktober, distributeurs AmerisourceBergen Corp (ABC.N), Cardinal Health Inc (CAH.N) en McKesson Corp (MCK.N), medicijnproducent Teva Pharmaceutical Industries Inc (TEVA.TA) (TEVA.N), en Johnson & Johnson JNJ .J stelde voor het geschil tegen hen te schikken voor $ 48 miljard.