maart 1, 2021

Ondertekening van de handelsovereenkomst tussen de VS en China kan worden uitgesteld tot december; Londen een mogelijke locatie.

3 min read

Een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping om een ​​langverwachte tussentijdse handelsovereenkomst te ondertekenen, kan worden uitgesteld tot december terwijl de besprekingen over voorwaarden en locatie voortgaan, vertelde een hoge functionaris van de regering Trump woensdag aan Financialart.

De ambtenaar, die sprak op voorwaarde van anonimiteit, zei dat het nog steeds mogelijk was dat de “fase één” -overeenkomst gericht op het beëindigen van een schadelijke handelsoorlog niet zou worden bereikt, maar een deal was waarschijnlijker dan niet.

Tientallen locaties zijn gesuggereerd voor de bijeenkomst, die oorspronkelijk was gepland om plaats te vinden aan de zijlijn van een nu geannuleerde top van midden november top van Azië-Pacific leiders in Chili, zei de functionaris.

Een mogelijke locatie is Londen, waar de twee leiders elkaar zouden kunnen ontmoeten na een NAVO-top die Trump vanaf 3-4 december zal bijwonen, zei de functionaris. “Het wordt overwogen, maar er is niets besloten”, zei de functionaris.

Andere sites zijn mogelijk in Europa en Azië, maar de eerste is waarschijnlijker, met Zweden en Zwitserland als een van de mogelijkheden. Iowa, zoals Trump heeft voorgesteld, leek te zijn uitgesloten, zei de functionaris.

China’s laatste streven naar meer tariefverlagingen zou worden besproken, maar er werd niet verwacht dat dit de voortgang naar een tussentijdse deal zou ontsporen.

De functionaris zei dat China werd verondersteld een snelle deal te zien als de beste kans voor gunstige voorwaarden, gezien de druk die Trump ondervindt van een onderzoek naar afzetting door het congres terwijl hij herverkiezing zoekt in 2020.

Amerikaanse Treasury-prijzen stegen woensdag op een bericht dat de gesprekken konden worden uitgesteld, terwijl sommige beleggers zich ook herpositioneerden na een uitverkoop van drie dagen. De dollar zakte weg en de driedaagse wereldwijde beursrally hield op toen de productiviteitsgegevens in de VS tegenvielen en beleggers een beetje terughoudend werden over de handelsbesprekingen tussen de VS en China.

“De onderhandelingen worden voortgezet en er wordt vooruitgang geboekt met de tekst van de fase één-overeenkomst,” zei woordvoerder Judd Deere van het Witte Huis. “We zullen u laten weten wanneer we een aankondiging hebben op een ondertekeningslocatie.”

De Chinese ambassade in Washington reageerde niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

Er wordt algemeen verwacht dat een tussentijdse deal tussen de VS en China een Amerikaanse belofte zal bevatten om de tarieven te schrappen die gepland zijn voor 15 december op ongeveer $ 156 miljard aan Chinese invoer, inclusief mobiele telefoons, laptops en speelgoed.

Mensen die bekend zijn met de onderhandelingen zeiden maandag dat China druk heeft uitgeoefend op Trump om meer tarieven te heffen die in september zijn opgelegd als onderdeel van de eerste fase van de deal. Een Amerikaanse functionaris zei dat het lot van de tarieven van 15 december wordt beschouwd als onderdeel van de onderhandelingen.

Een bron over de gesprekken vertelde Financialart dinsdag dat Chinese onderhandelaars willen dat Washington 15% -tarieven laat vallen op ongeveer $ 125 miljard aan Chinese goederen die op 1 september in werking zijn getreden. Ze willen ook verlichting van eerdere 25% -tarieven op ongeveer $ 250 miljard invoer van machines en halfgeleiders naar meubels.

Een persoon die bekend is met de onderhandelingspositie van China zei dat het Washington blijft aansporen om “alle tarieven zo snel mogelijk te verwijderen”.

Sinds Trump in 2017 aantrad, heeft zijn regering China onder druk gezet om enorme subsidies aan staatsbedrijven in te perken en een einde te maken aan de gedwongen overdracht van Amerikaanse technologie aan Chinese bedrijven als prijs voor het zakendoen in China.

Analisten zeggen dat de fase één-deal deze kwesties niet adequaat zal aanpakken, met een focus op Chinese aankopen van Amerikaanse landbouwproducten en bescherming van intellectueel eigendom met betrekking tot auteursrecht en handelsmerkkwesties. Het gaat helemaal niet om industriële subsidies.