maart 5, 2021

Olie daalt tot $ 62 door hoop op handelsovereenkomst tussen VS en China

2 min read

Olie steeg donderdag boven $ 62 per vat nadat China liet doorschemeren dat er vooruitgang zou worden geboekt in de richting van een handelsovereenkomst met de Verenigde Staten, waardoor hoop werd gewekt op een einde aan een lang geschil dat de economische groei en de vraag naar brandstof heeft afgewogen.

China en de Verenigde Staten zijn in de afgelopen twee weken overeengekomen de tarieven in verschillende fasen te annuleren, zei het Chinese ministerie van handel donderdag zonder een tijdlijn te geven.

Het handelsconflict heeft analisten ertoe aangezet de prognoses voor de vraag naar olie te verlagen en heeft bezorgdheid geuit over het feit dat zich in 2020 een aanbod zou kunnen voordoen. Olie daalde woensdag, mede vanwege de bezorgdheid dat een handelsovereenkomst tussen de VS en China zou kunnen worden vertraagd.

“Vandaag beginnen we met een ander aantal koppen dat ze het eens zijn geworden over het kader”, zegt Olivier Jakob, olieanalist bij Petromatrix. “Dat is absoluut wat de prijzen ondersteunt.”

Brent ruwe LCOc1, de wereldwijde benchmark, steeg 62 cent tot $ 62,36 tegen 1101 GMT na het regelen van $ 1,22 op woensdag. West-Texas ruwe ruwe CLc1 klom 66 cent naar $ 57,01.

De opmerkingen van Beijing stimuleerden het marktsentiment, dat ook was verstoord door het leveringsrapport van woensdag door de Amerikaanse overheid, waaruit bleek dat ruwe voorraden vorige week met 7,9 miljoen vaten stegen, veel meer dan verwacht door analisten.

Brent heeft 15% bereikt in 2019, ondersteund door een deal tussen de Organisatie van de Petroleum Exporterende Landen en bondgenoten zoals Rusland om de aanvoer tot maart volgend jaar te beperken. De producenten komen op 5-6 december bijeen in Wenen om het beleid te herzien.

De secretaris-generaal van de OPEC, Mohammad Barkindo, zei deze week optimistischer te zijn over de vooruitzichten voor 2020 vanwege de ontwikkelingen in handelsconflicten en leek de noodzaak om de productie dieper te verlagen te bagatelliseren.

Toch kunnen twijfels over een handelsovereenkomst naar boven komen, aldus analisten. Financialart meldde woensdag een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping om de deal te ondertekenen, kan worden uitgesteld tot december, wat bijdraagt ​​aan de achteruitgang van de olie.

“Twijfels veranderen nog niet in volledige bezorgdheid,” zei Craig Erlam, analist bij makelaardij OANDA. “Als een datum echter niet snel vastloopt, kan dat komen.”