maart 5, 2021

Lufthansa klaar voor arbitrage wanneer de staking van cabinepersoneel begint

2 min read

Lufthansa is klaar om in arbitrage te gaan om een ​​langdurig personeelsconflict op te lossen, zei de CEO van de grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland donderdag, toen een staking door stewardessen de reisplannen van tienduizenden passagiers verstoorde.

Een einde aan de ruzie over lonen en pensioenen, en de juridische status van de vakbond UFO van stewardessen zou het bedrijf van grote hoofdpijn verlichten.

Lufthansa wordt geconfronteerd met hevige concurrentie van Ryanair en easyJet en heeft gereageerd door de kosten te verlagen en een turnaround-plan voor zijn begrotingseenheid Eurowings aan te kondigen.

Aandelen in de in Frankfurt gevestigde groep stegen met 8,5% tegen 1140 GMT.

“We zijn ervan overtuigd een manier te vinden om juridische vragen op te lossen door in arbitrage te gaan,” zei Carsten Spohr, CEO van Lufthansa.

De luchtvaartmaatschappij en de vakbond staan ​​al maanden op gespannen voet over de wettelijke status van UFO. Lufthansa zegt dat de vakbondsleiding die eerder dit jaar aantrad, niet werd gekozen op een manier die aan de wettelijke vereisten voldeed – een standpunt dat UFO betwist.

UFO-ambtenaar Nicoley Baublies zei dat zijn vakbond het aanbod van weekendgesprekken accepteerde en daarna zou beslissen over formele arbitragebesprekingen.

“We zullen deze poging doen. We weten nog niet of het succesvol zal zijn, “zei hij.

Voorlopig zal UFO de tweedaagse staking bij het kernmerk van Lufthansa niet verlengen of uitbreiden tot andere luchtvaartmaatschappijen binnen de groep, aldus de vakbond.

STILLE TERMINALS

Lufthansa op woensdag zei dat het verwachtte in totaal 1.300 vluchten te annuleren op donderdag en vrijdag met 180.000 getroffen passagiers.

Frankfurt, een van de grootste hubs van de luchtvaartmaatschappij in Europa, werd het zwaarst getroffen door de staking. Alleen al op donderdag werden 400 verbindingen geannuleerd.

Het vertrekbord op de website van de luchthaven van Frankfurt liet geannuleerde vluchten zien naar Duitsland, Europa en de Verenigde Staten.

Maar er waren geen tekenen van chaos. “Het is stil in de terminals,” zei een woordvoerster van de luchthaven, eraan toevoegend dat veel passagiers hadden omgeboekt naar verschillende vluchten en niet waren komen opdagen.

Het DAX-beursgenoteerde bedrijf heeft deze week tevergeefs geprobeerd de staking voor de rechtbank aan te vechten.

Een dag van stakingsacties zou het bedrijf naar schatting 10 miljoen tot 20 miljoen euro kosten, zei CFO Ulrik Svensson. Zelfs geruchten over een staking zouden klanten afschrikken, voegde hij eraan toe.

Rapportage door Ilona Wissenbach en Sabine Wollrab in Frankfurt, Klaus Lauer in Berlijn; schrijven door Thomas Seythal; bewerking door Thomas Escritt en Elaine Hardcastle