maart 2, 2021

Alphabet verwacht tegen volgende maand een onderzoek naar claims inzake seksueel wangedrag te hebben afgerond

2 min read

Het bestuur van Google-moeder Alphabet Inc (GOOGL.O) verwacht volgende maand een onderzoek af te ronden naar de manier waarop het bedrijf omgaat met seksuele intimidatie en andere wangedragklachten tegen huidige en voormalige leidinggevenden, zo meldde vorige maand bij de rechtbank.

Het bestuur van Alphabet heeft afgelopen voorjaar een speciale geschillencommissie gevormd nadat verschillende aandeelhoudersgroepen rechtszaken hadden aangespannen waarin beweerd werd dat bedrijfsleiders hun fiduciaire verplichtingen hebben overtreden door de afgelopen vijf jaar seksuele wangedragclaims tegen twee voormalige topfunctionarissen te verdoezelen.

Vier van de rechtszaken werden samengevoegd in juni in Santa Clara County Superior Court in Californië, en Alphabet zou naar verwachting op 8 november reageren op de aantijgingen.

Maar Alphabet en de eisers zeiden in een gezamenlijke rechtbank die op 18 oktober indiende dat omdat het interne onderzoek naar verwachting begin december zou eindigen, ze ermee instemden om de antwoorddeadline van het bedrijf naar 13 december te verplaatsen zodat het de bevindingen van het onderzoek zou hebben in de hand.

De bestuurscommissie werkt samen met advocatenkantoor Cravath Swaine & Moore, aldus de indiening.

CNBC rapporteerde het onderzoek voor het eerst op woensdag, onder vermelding van niet-gespecificeerd materiaal waaruit bleek dat een onafhankelijke subcommissie van de raad een niet nader genoemd advocatenkantoor had behouden om te helpen bij het onderzoek.

Alphabet zei in een verklaring aan Financialart dat zijn onderzoek al was opgemerkt in de gerechtelijke dossiers.

“Begin 2019 heeft de raad van bestuur van Alphabet een speciale geschillencommissie ingesteld om claims van aandeelhouders in verschillende rechtszaken met betrekking tot gedrag op de werkplek in het verleden te overwegen,” zei het bedrijf.

Het bedrijf weigerde nader in te gaan en woordvoerders van Cravath reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

Het is onduidelijk of Cravath of de speciale geschillencommissie geïnterviewde slachtoffers, getuigen of beschuldigde leidinggevenden hebben geïnterviewd, van wie sommigen niet langer bij Alphabet zijn.

Het onderzoek omvat het beoordelen van het gedrag van de juridische hoofdfunctionaris van Alphabet, David Drummond, die ervan wordt beschuldigd relaties met werknemers te hebben, aldus CNBC.

Drummond vertelde de nieuwswebsite BuzzFeed in augustus dat hij enkele fouten had gemaakt met een relatie die hij had met een collega, maar zei dat hij geen andere relaties met een collega was begonnen.

 

De aandeelhouders die Alphabet-directeuren en -functionarissen aanklagen zijn onder meer particulieren en verschillende vakbonden en pensioenfondsen, waaronder het New York City Employees Retirement System. Ze hebben Alphabet opgeroepen om governance en toezicht uit te oefenen om toekomstige problemen met het gedrag op de werkplek te stoppen. Ze roepen ook Alphabet-directeuren op schadevergoeding te betalen aan Alphabet voor vermeende inbreuk op hun fiduciaire verplichtingen en bedrijfsafval.

De aantijgingen zijn voornamelijk het gevolg van grote ontslagvergoedingen aan Andy Rubin, die tot 2014 de mobiele divisie van Google voor Android leidde, en Amit Singhal, hoofd van de onderzoekseenheid van Google tot 2016. Uit bedrijfsonderzoek naar beide mannen waren beschuldigingen van seksuele intimidatie tegen hen geconstateerd geloofwaardig, volgens de rechtszaken.