maart 5, 2021

Hoe werkt een portofoon?

2 min read
Het is belangrijk om alvorens de portofoons in gebruik te nemen, duidelijke afspraken of regels te maken over het portofoongebruik. De belangrijkste regel voor juiste portofooncommunicatie is om eerst de spreektoets in te drukken. De spreektoets wordt ook wel de PTT genoemd (Press To Talk). De portofoon heeft ‘halve tel’ nodig om de verbinding te maken. In geval van een portofoonnetwerk kan dit een ‘hele tel’ zijn alvorens er verbinding is met het portofoonnetwerk.

Het is belangrijk om alvorens de portofoons in gebruik te nemen, duidelijke afspraken of regels te maken over het portofoongebruik. De belangrijkste regel voor juiste portofooncommunicatie is om eerst de spreektoets in te drukken. De spreektoets wordt ook wel de PTT genoemd (Press To Talk). De portofoon heeft ‘halve tel’ nodig om de verbinding te maken. In geval van een portofoonnetwerk kan dit een ‘hele tel’ zijn alvorens er verbinding is met het portofoonnetwerk.

Zorg voor aanvang van de werkzaamheden dat de portofoon voldoende opgeladen is, ingeschakeld staat en het volume niet te zacht of te luid staat. Indien de regels dit voorschrijven of toelaten kan een testoproep gedaan worden om zo een goede werking van de portofoon te garanderen. De afgesproken communicatievorm wordt ook wel etherdiscipline genoemd. Voorbeelden van afspraken over communicatie via portofoon en mobilofoons zijn het eerst noemen van de naam of functie met aansluitend de persoon voor wie de oproep bestemd is. Voorbeelden hiervan zijn “Wim Jansen voor hoofd BHV” of “brandwacht 23 voor centrale post“. Probeer kort en bondig de boodschap, situatie over te brengen en sluit af met ‘over’ zodat de andere kant weet dat het bericht ten einde is. Wanneer de conversatie in zijn geheel beëindigd is kan worden afgesloten met ‘over en uit’. Voor de ontvanger van de berichten is het belangrijk mee te luisteren zodat adequaat gereageerd kan worden indien nodig.

Leg in een portofoon plan vast hoe de communicatie dient te verlopen. Behalve in het portofoon plan kunnen functies, kanaal- of oproepnummers in het display worden weergegeven. Indien er geen display op de portofoon zit kan een sticker of instructiekaart met beknopte informatie een oplossing zijn.

Wil je een portofoon huren, klik dan op de link.