maart 1, 2021

Monsterrally op de aandelenmarkt

3 min read
Ondanks de voortdurende handelsoorlog, de aanhoudende protesten in Hongkong en andere onzekerheden op de wereldmarkten blijft de Amerikaanse beleggingsstrateeg Tom Lee bullish wat betreft aandelen. "Er zijn duidelijke tekenen van een naderende stijging op de aandelenmarkten."

Ondanks de voortdurende handelsoorlog, de aanhoudende protesten in Hongkong en andere onzekerheden op de wereldmarkten blijft de Amerikaanse beleggingsstrateeg Tom Lee bullish wat betreft aandelen. “Er zijn duidelijke tekenen van een naderende stijging op de aandelenmarkten.”

(Financialart.be) – Tom Lee, directeur en medeoprichter van het onderzoeksbureau Fundstrat Global Advisors, adviseert om te profiteren van de recente terugtrekking (van beleggers) op de aandelenmarkten.

Lee houdt vast aan zijn optimistische blik op aandelen, ondanks de drukke, turbulente tijden met steeds weer nieuw en verrassend nieuws. Onlangs schreef hij in een onderzoeksrapport dat beleggers de bullish signalen op eigen risico kunnen negeren, maar dat dit geenszins de aanpak is die hij aanbeveelt.

Problemen zijn er volop

Zijn instelling luidt als volgt: ondanks de toenemende bezorgdheid over het handelsgeschil tussen de Verenigde Staten en China, de protesten in Hongkong, de zwakke economische data, de zorgen over de politieke constellatie in Italiƫ en de chaos van de Brexit moeten beleggers belegd blijven en profiteren van de jongste terugval.

Lee ziet verschillende tekenen die wijzen op het op gang komen van een monsterrally, signalen die in het afgelopen halfjaar al goed waren voor een gemiddeld rendement van 12 procent.

Steun van de RSI

Een van die voortekenen is de recente renteverlaging door de Federal Reserve, de eerste sinds de grote financiƫle crisis van meer dan tien jaar geleden. Bovendien suggereert de Relative Strength Index (RSI) dat de markten waarschijnlijk snel weer zullen stijgen, aangezien deze onder de 30 procent is gedaald. Dat betekent, zo zegt Lee, dat aandelen oververkocht zijn.

Aandelenbeurzen liepen onlangs wereldwijd serieuze averij op. Daarbij hadden enkele van de belangrijkste indices te kampen hadden met koersverliezen van meer dan 3 procent. Lee heeft zich daardoor niet uit het veld laten slaan. Die sterke neerwaartse bewegingen ziet hij niet als een ‘bad omen’, maar als een opmaat tot mooie prijsstijgingen op de aandelenbeurzen.

Geen paniek

Paniek is helemaal niet nodig, aldus de analist. Een ander duidelijk teken is de termijncurve van de VIX-futures, zo meent hij. De curve, die de de opties op deze index weergeeft en de verwachte volatiliteit voor verschillende periodes meet op basis van de verwachte volatiliteit voor de S&P 500, is nu invers geworden. Simpel gezegd: de curve is omgedraaid.

Een dergelijke situatie weerspiegelt paniek en een capitulatie door de markt, zo geeft Lee aan. De beleggingsstrateeg schat dat de markt de komende zes maanden na deze inverse curve met 8,9 procent zal groeien.

Ideale koopmogelijkheid

De seinen voor een monsterrally van de S&P 500 staan in elk geval op groen, meent Lee. Hij negeert daarbij niet het negatieve effect van een ineenstorting van de rente. De negatieve impact van de volledige handelsoorlog onderkent hij ook.

Maar daar staat de combinatie tegenover van de kracht van Amerikaanse bedrijven, het positieve beleid van de Amerikaanse president Donald Trump ten opzichte van het bedrijfsleven en de toch wel softe insteek van de Federal Reserve. Die mix noemt Lee een belangrijke steunpilaar voor de Amerikaanse aandelenmarkt.

De huidige zwakke fase is een ideale koopmogelijkheid die investeerders volgens hem niet mogen missen, zo stelde Lee tijdens een uitzending van de Amerikaanse zakenzender CNBC. Het innemen van grote posities in aandelen vindt hij juist een goed ding, om zodoende geen kans te missen.