februari 25, 2021

Nieuw record voor wereldwijde dividenden, maar de groei vertraagt wel

4 min read
De vertraging van de wereldeconomie begint nu ook effect te hebben op de dividenden. Dat blijkt uit de meest recente Janus Henderson Global Dividend Index. De top vijf van beste dividendbetalers bestaat uit Rio Tinto, Nestlé, Sbrebank of Russia, Sanofi en Allianz.

De vertraging van de wereldeconomie begint nu ook effect te hebben op de dividenden. Dat blijkt uit de meest recente Janus Henderson Global Dividend Index. De top vijf van beste dividendbetalers bestaat uit Rio Tinto, Nestlé, Sbrebank of Russia, Sanofi en Allianz.

(finanzen.nl) – In totaal werd in het tweede kwartaal een recordbedrag van 513,8 miljard dollar uitgekeerd aan aandeelhouders, maar de stijging was het traagst in meer dan twee jaar tijd.

De totale stijging bedroeg 1,1 procent, wat kwam door de kracht van de Amerikaanse dollar. De onderliggende groei van 4,6 procent was ook de traagste in twee jaar, maar lag slechts iets onder het lange termijngemiddelde. Deze vertraging was in lijn met de verwachtingen van Janus Henderson, waarin al rekening was gehouden met een tragere groei dit jaar.

Minder records wereldwijd

Door deze tragere groei waren er ook minder records te noteren. Japan, Canada, Frankrijk en Indonesië waren de enige landen met een record in het tweede kwartaal. In opkomende markten was de groei het snelst, aangedreven door Rusland en Colombia, terwijl Japan de beste ontwikkelde markt was.

De rest van de regio Azië-Pacific en Europa exclusief het Verenigd Koninkrijk bleven achter bij het wereldwijde gemiddelde. De Verenigde Staten deden het net iets minder goed dan Janus Henderson had verwacht. De dividenden stegen het snelst in de sectoren financiële dienstverlening en energie, terwijl technologie en consument defensief achterbleven.

Heel erg seizoensgebonden

De uitkering van dividend is heel seizoensgebonden. Zo ontvangen beleggers in het tweede kwartaal zo’n 70 procent van hun Europese dividenden over een heel jaar. De groei in Europa is de afgelopen jaren achtergebleven bij de rest van de wereld, en het tweede kwartaal van 2019 was daarop geen uitzondering.

De dividenden daalden in totaal 5,3 procent jaar-op-jaar, wat grotendeels kwam door een zwakke euro. De index voor Europa kwam daardoor uit op 134,0, de laagste stand in meer dan een jaar.

Onderliggend stegen de Europese dividenden slechts 2,6 procent, waarmee Europa met afstand de zwakste regio was in het tweede kwartaal. Enkele grote dividendverlagingen zetten een rem op het totaal, maar er waren ook minder bedrijven die hun dividend verhoogden.

Duitsland ook op dit vlak verkouden

In Frankrijk, met afstand de grootste dividendbetaler van Europa, kwamen de dividenden in het tweede kwartaal uit op 51 miljard dollar, een nieuw record. De onderliggende groei in Frankrijk bedroeg 5,1 procent, ruimschoots boven het Europese gemiddelde. Driekwart van de Franse bedrijven in de index verhoogde het dividend jaar-op-jaar en alleen EDF kwam met een verlaging.

Duitsland deed het minder goed. Het totaal van 38,5 miljard dollar betekende een onderliggende stijging van 2,4 procent, in lijn met het Europese gemiddelde. Drie op de vijf Duitse bedrijven verhoogden hun dividend, wat relatief weinig is. De zwakste performance kwam op naam van de auto-industrie, door verlagingen van BMW en Daimler.

De onderliggende groei in Spanje kwam uit op 8 procent, de snelste stijging van de grotere Europese landen, op de voet gevolgd door Nederland. Ook in Zwitserland lag de groei boven het gemiddelde. De dividenden in België daalden onderliggend meer dan een kwart, wat kwam door een halvering van het dividend van Anheuser-Busch InBev.

Recordhoge dividenden in Japan

Azië-Pacific ex-Japan bleef in het tweede kwartaal iets achter bij de rest van de wereld. Het totaal van 43,2 miljard dollar betekende een onderliggende stijging van 2,2 procent. Vanwege seizoensfactoren domineert Hongkong het tweede kwartaal.

De onderliggende groei was slechts 2,5 procent en een kwart van de bedrijven uit Hongkong in onze index verlaagde het dividend, waaronder China Mobile. Dit was een groter deel dan in alle andere grote markten, wat een afspiegeling is van de vertragende Chinese economie.

De recordhoge dividenden in Japan, met een onderliggende stijging van 6,8 procent, waren een afspiegeling van stijgende winstgevendheid en hogere payout-ratio’s. Bijna driekwart van de bedrijven verhoogde hun dividend. De Japanse dividendgroei ligt al vier jaar hoger dan het wereldwijde gemiddelde, waarmee een lange periode van relatieve stagnatie is omgekeerd.

De Japanse dividenden hebben Azië-Pacific en Noord-Amerika, de snelst groeiende regio’s ter wereld, inmiddels bijgehaald. In alle drie de regio’s zijn de dividenden bijna 130 procent gestegen sinds eind 2009.

Tempo Amerikaanse dividendgroei gedaald

De Amerikaanse dividenden kwamen uit op 121,7 miljard dollar na een onderliggende stijging van 5,3 procent, de traagste stijging in twee jaar tijd. Het tempo van de Amerikaanse dividendgroei daalde in verschillende sectoren, waarbij de meeste sectoren een stijging onder de 10 procent noteerden.

Meer dan vier op de vijf bedrijven verhoogden echter hun dividend, waardoor de VS wel boven in de internationale ranglijst bleef staan. De dividendgroei in de bankensector bleef sterk, maar autofabrikanten lieten hun dividend allemaal ongewijzigd, wat wijst op toenemende wereldwijde, structurele uitdagingen voor de sector.

In het Verenigd Koninkrijk kwam de onderliggende groei uit op 5,3 procent, vergelijkbaar met het wereldwijde gemiddelde, maar zeer hoge speciale dividenden waren een stimulans voor het totaal. De grootste bijdrage aan de onderliggende groei kwam van de bankensector.

De cijfers over het tweede kwartaal waren in lijn met de verwachtingen van Janus Henderson. Daarom zijn de verwachtingen voor heel 2019 niet veranderd: 1,43 biljoen dollar aan dividend. Dat komt neer op een totale groei van 4,2 procent en op een onderliggende groei van 5,5 procent.